Sfaturi legate de nutritie si fiziologia antrenamentului

Antrenori, programul antrenorilor, sfaturile acestora

Sfaturi legate de nutritie si fiziologia antrenamentului

Postby DrStelian on Fri Oct 12, 2007 10:21 am

Pentru cei care vor sa-le raspund, pe cit pot si ma pricep, la intrebari legate de nutritie si fiziologia efortului fizic o pot face si aici.

Sint pasionat de culturism/fitness si, in acelasi timp, predau metabolism-reglare neurohormonala la Univ. Ovidius
DrStelian

Re: Sfaturi legate de nutritie si fiziologia antrenamentului

Postby creata on Sun Oct 14, 2007 12:14 pm

Daca tot te pricepi la chestii legata de metabolism ai putea sa-mi spui si mie cateva motive pentru care acesta se deregleaza?
creata

Postby DrStelian on Mon Oct 15, 2007 9:20 am

Cercetatorii au incercat sa adune toate "motivele" care conduc la obezitate si....au iesit citeva sute.
Principale ar fi citeva.
La femei stress-ul, alimentatia incorecta si insuficienta, efortul fizic exagerat(?")pot duce la o scadere a concentratiei hormonilor tiroidieni.Acest lucru conduce la o scadere a metabolismului bazal (cheltuieli energetice pentru a intretine viata celulelor)si, de aici, au loc acumulari de grasimi in tesutul adipos.
In plus, hormonii estrogeni conduc si ei la acumulari suplimentare de lipide.
Odata cu inaintarea in virsta se secreta mai putin hormon de crestere (are un efect lipolitic accentuat) asa ca devine si mai greu sa iti manageriezi acumularile de grasimi.
In cazul barbatilor, inaintarea in virsta ii lipseste de contributia testosteronului in a limita cantitatea de lipide de depozit.
DrStelian

Postby creata on Tue Oct 16, 2007 9:26 pm

ms mult de informatii... ;)
creata

Postby floricik on Sat Jan 12, 2008 12:18 pm

Buna! As dori sa stiu cam cand trebuie sa mananc, regulat, la un program de munca in care am si ture de noapte.?
floricik

Postby DrStelian on Mon Jan 14, 2008 1:05 pm

Buna,
A minca regulat e o achizitie comportamentala aparuta adata cu epoca industriala (de altfel multe alte lucruri din viata noastra isi gasesc originea in aceasta epoca).Nu este neaparat si o necesitate fiziologica.
In definitiv alimentatia noastra trebuie sa ne asigure energia necesara indeplinirii scopurilor propuse.
Asa ca prima intrebare la care trebuie sa raspunzi este: Ce vreau sa obtin de la triada alimentatie/antrenament/ odihna?
Indiferent de ceea ce tu urmaresti trebuie sa tii cont de necesarul energetic.
Exista 2 momente mai importante in 24 de ore : imediat dupa ce te trezesti si dupa antrenament.
Ambele momente seamana intre ele si se caracterizeaza prin faptul ca organismul se gaseste in deficit energetic.
Este momentul ca masa sa fie consistenta fara sa fie pericolul depunerii de lipide in tes. adipos.
Dincolo de aceste 2 mese importante este bine sa consumi alimente distribuite in cit mai multe mese reduse din punct de vedere caloric.
Proportia carbohidrati/proteine/lipide trebuie sa o apreciezi in fuctie de scopul pe care il urmaresti.
DrStelian

Postby floricik on Mon Jan 14, 2008 2:43 pm

mersi frumos de raspunsul prompt ;)
floricik

Postby andrutza on Thu Mar 20, 2008 1:45 am

Buna, am si eu nevoie de niste sfaturi te rog.
Am inaltimea de 1,60 si 50 de kg, as mai vrea sa dau 1 kg jos...azi am inceput sa merg la sala vreau sa pun accent mai mult pe fitness, pe tonifiere.
Eu mananc destul de sanatos, nu fast food, nu fac excese de nici un fel, mananc 3 mese pe zi, dar am observat ca dupa ce am venit de la sala mi s-a facut foame cam la 2-3 ore...asta insemnand ora 1 noaptea :) si nu pot sa ma culc cu stomacul asa gol.
E adevarat ca am tinut si post si poate si de asta, dar as vrea sa stiu ce anume e bine sa mananc si daca are vreo importanta ora la care mananci ultima masa.
Tb sa mananci inainte de antrenamen, dupa?
Si te-as ruga sa-mi spui ce alimente contin carbohidrati, ca am vazut ca tot ai spus de ei.
Multumesc.
andrutza

Postby JuSt on Thu Mar 20, 2008 7:02 pm

dak ti se face seara foame, bea un pahar de apa in loc sa mananci.. vezi dak merge asa;)
JuSt

Postby DrStelian on Fri Apr 04, 2008 10:36 am

Imi cer scuze ca raspund cu asa mare intirziere dar am fost plecat din tara si nu am avut acces la net acolo unde am locuit.
Din ceea ce scrii se pare ca te antrenezi seara asa ca e normal sa-ti fie foame la citeva ore dupa antrenament.
Ai citeva variante pe care le poti incerca (depinde de cum va rectiona corpul tau):
- dupa antrenament maninci normal, in stilul tau;
- dupa antranament consumi fulgi de ovaz amestecati cu pulbere proteica (ar fi varianta cea mai apropiata de ceea ce se consuma in culturism si fitness);
- daca risti sa cresti in greutate te poti limita la brinza degresata (proteina din brinza, cazeina , se digera greu asa ca tractul digestiv are de munca mai multe ore.
Legat de mincatul inainte si dupa antrenament, se maninca putin inainte de antrenament pentru a avea energie cind te vei antrena. Eu consum 50g de fulgi de ovaz si 20g de proteina din zer si sint foarte multumit (cu 1h si 30 min inainte de antrenament).
Dupa antrenament organismul este epuizat energetic asa ca poti minca fara frica ingrasatului.
Daca vrei sa slabesti e bine sa controlezi cantitatea de carbohidrati.
Iar referitor la acestia e bine sa te obisnuiesti sa apelezi la acele surse de alimente ce-ti ofera carbohidrati ce se digera lent.
Din acest motiv sursa mea preferata sint fulgii de ovaz ( in comert sint unii nemtesti pe care eu ii prefer).
Incearca aceste sfaturi si fii atenta la ce se intimpla cu organismul tau reactionind in consecinta.
Spor la treaba!
DrStelian

Return to Antrenori